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Caracterización genética de Manilkara zapota de Veracruz, México, con marcadores SSR Agrociencia
González-Hernández,Dolores; García-Pérez,Eliseo; Guntin-Marey,Pablo.
Manilkara zapota, un fruto de las sapotáceas, es nativo de México y América Central y se cultiva en países tropicales. La variabilidad morfológica de la especie está documentada, pero la diversidad genética no se ha estudiado con marcadores moleculares co-dominantes. Los objetivos de este estudio fueron: 1) probar si los loci de microsatélites diseñados para Manilkara huberi pueden usarse para estudiar la variación genética en M. zapota, 2) conocer la variación de esta especie en ejemplares silvestres o aislados de plantaciones comerciales del estado de Veracruz, México y 3) identificar los individuos más contrastantes que puedan usarse en un programa de manejo a largo plazo. La variación genética se evaluó en 20 árboles adultos de diferentes regiones...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manilkara zapota; Manilkara huberi; Árbol tropical; Recursos genéticos; Marcadores moleculares; Microsatélites.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952012000700003
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Enzyme activities and pectin breakdown of sapodilla submitted to 1-methylcyclopropene PAB
Morais,Patrícia Lígia Dantas de; Lima,Luiz Carlos de Oliveira; Miranda,Maria Raquel Alcântara de; Alves,José Donizete; Alves,Ricardo Elesbão; Silva,José Daniel.
The objective of this work was to investigate the influence of 1-methylcyclopropene (1-MCP) at 300 nL L-1 on activities of cell wall hidrolytic enzymes and pectin breakdown changes which Sapodilla (Manilkara zapota cv. Itapirema 31) cell wall undergoes during ripening. Sapodilla were treated with ethylene antagonist 1-MCP at 300 nL L-1 for 12 hours and then, stored under a modified atmosphere at 25º C for 23 days. Firmness, total and soluble pectin and cell wall enzymes were monitored during storage. 1-MCP at 300 nL L-1 for 12 hours delayed significantly softening of sapodilla for 11 days at 25º C. 1-MCP postharvest treatment affected the activities of cell wall degrading enzymes pectinmethylesterase and polygalacturonase and completely suppressed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manilkara zapota; Beta-galactosidase; Ripening.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2008000100003
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Estratégia de controle químico da antracnose em mudas seminíferas de sapotizeiro. Infoteca-e
MARTINS, M. V. V.; LIMA, J. S.; ARAUJO, F. S. A.; SERRANO, L. A. L.; VIANA, F. M. P..
Objetivou-se avaliar fungicidas dos grupos dos triazóis e estrobirulinas e frequências de aplicação foliar no controle da antracnose, causada pelo fungo Colletotrichum theobromicola, em mudas seminíferas de sapotizeiro, em condições de viveiro a pleno sol.
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Colletotrichum theobromicola; Estrobirulinas; Sapoti; Fungicida; Antracnose; Controle Biológico; Manilkara zapota.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1117186
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In vitro antibacterial activity in seed extracts of Manilkara zapota, Anona squamosa, and Tamarindus indica Biol. Res.
Kothari,Vijay; Seshadri,Sriram.
Extracts prepared from seeds of Manilkara zapota, Anona squamosa, and Tamarindus indica were screened for their antibacterial activity by disc diffusion and broth dilution methods. Acetone and methanol extracts of T. indica seeds were found active against both gram-positive and gram-negative organisms. MIC values of potent extracts against susceptible organisms ranged from 53-380 μg/mL. Methanol extract of T. indica and acetone extract of M. zapota seeds were found to be bactericidal.
Tipo: Journal article Palavras-chave: Tamarindus indica; Manilkara zapota; In vitro activity; Bactericidal activity.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602010000200003
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O sapotizeiro no Brasil Rev. Bras. Frutic.
Silva Junior,Josué Francisco da; Bezerra,Joäo Emmanoel Fernandes; Lederman,Ildo Eliezer; Moura,Roberto José Mello de.
O sapotizeiro é uma espécie frutífera com grande potencial para exploração econômica no Brasil, possuindo sistemas de produção definidos que podem auxiliar no desenvolvimento do seu cultivo. As pesquisas têm sido conduzidas com maior frequência na Regiäo Nordeste, onde também se encontram as principais áreas produtoras. O presente trabalho consiste em uma coletânea atualizada sobre a cultura do sapoti no país, contendo informações baseadas em trabalhos de pesquisa de instituições brasileiras e estrangeiras, bem como em observações nas regiões produtoras. As informações abrangem a cadeia produtiva do sapoti, envolvendo desde um breve histórico até a comercialização, destacando-se temas como o manejo agronômico, recursos genéticos e melhoramento, colheita e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Manilkara zapota; Fruticultura tropical; Produção; Recursos genéticos.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452014000100011
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Physical-chemical properties of exotic and native Brazilian fruits Acta Agron. (Palmira)
Zocoler de Mendonga,Veridiana; Lopes Vieites,Rogério.
Abstract Many fruit species are still not well-studied, despite being rich in bioactive substances that have functional properties. The objective of this article was to evaluate the antioxidant potential and characterize the physical-chemical characteristics of unconventional brazilian fruits (cabeludinha - Myrciaria glazioviana, sapoti - Manilkara zapota, pitomba - Talisia esculenta, yellow gumixama - Eugenia brasiliensis var. Leucocarpus and seriguela - Spondias purpurea). Total soluble solids, pH, titratable acidity, sugars, pigments, phenolic compounds and antioxidant capacity were measured. Mature fruits were used in the analyses. Pitomba had high levels of soluble solids, 24.6 °Brix, while sapoti had 0.05 g malic acid 100 g-1 pulp. Yellow grumixama...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Eugenia brasiliensis; Manilkara zapota; Myrciaria glazioviana; Spondias purpurea; Talisia esculenta.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122019000300175
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